Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013


Ο  ΑΓΙΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΤΟΥ  ΜΠΙΣΤΙΟΥ

Κάποτε ο Άγιος Αθανάσιος, ήταν ένα μικρό εκκλησάκι  στη ανατολική άκρη της Ερμιόνης, που το φρόντιζε μια γερόντισσα  Ερμιονίτισα, ώσπου  ενδιαφέρθηκε ο καπεταν Αποστόλης ο Κατσογιώργης, πλοιοκτήτης καϊκιού (Ντεπόζιτο) με ορισμένους καπεταναίους και ναύτες που αποτελούσαν πληρώματα σφουγγαράδικων βαρκών  και αφιέρωναν το τελευταίο μεροκάματο πριν αναχωρήσουν από τα παραλία της Αφρικής, για την επιστροφή στην πατρίδα, στη χάρη του Αγίου. Και με τα χρήματα που εισέπρατταν,  έφτιαξαν μεγαλύτερη την εκκλησιά και τοποθέτησαν μεγαλύτερες εικόνες,  που στο κάτω μέρος αναγράφονται τα ονόματα όλων των καπεταναίων. Ήταν δε τόση η αφοσίωση τους και η πιστή τους στον Άγιο, ώστε αφιέρωναν πολλές ώρες εργασίας το χειμώνα που δεν ταξίδευαν, στην επιδιόρθωση του ναού και στα χρωματίσματα. Μάλιστα μια φορά που ο καπετάν  Αποστόλης έκτιζε το μαντρότοιχο του ναού, κάποιος φίλος του περνώντας από εκεί του είπε περιπαικτικά, Ρε Αποστόλη δεν ξοδεύεις καλύτερα τα χρήματα σου για την προίκα των κοριτσιών σου που κτίζεις  μάντρα στην εκκλησία. Τότε ο μπάρμπα Αποστόλης όπως συνηθίζαμε να τον προσφωνούμε, σηκώθηκε, χάιδεψε το μουστάκι του και δείχνοντας του το φτυάρι που κρατούσε του είπε, τραβά το δρόμο σου και δε θα μου πεις εσύ τι θα κάνω!!!

Ήταν η εποχή που χρήματα δεν περίσσευαν, περίσσευε όμως η προσφορά της προσωπικής εργασίας, ακόμα και από τους συμπατριώτες μας ιερείς. Από τότε πέρασε πολύς καιρός η ιέρεια του ναού που τον υπηρετησε μια ολοκληρη ζωή, εκδιώχτηκε με τα ποιο σκληρά και απάνθρωπα κοσμητικά επίθετα,  εκβιαστικέ ψυχολογικά,  για να της πάρουν τις οικονομίες που είχαν συγκέντρωση από τα πενιχρά έσοδα του εξωκλησιού, αυτή και οι επίτροποι για τις τυχόν ανάγκες του, από ποίον, από τον Νικόδημο και τον εκκολαπτόμενο άξιο καθόλα  αντικαταστατή τους Δημήτριο, να τους χαίρετε ο επι θρόνου καθήμενος, που παρεμπίπτοντος μαθαίνουμε ότι θα κατέβη και για Δήμαρχος!!! Απολαύστε τον γραπτό θείο λόγο, του Νικόδημου  προς  Θεοδότη .<< Πιστεύω πως αν δε σκεφτείτε ταπεινά θα θρηνείται ισόβια για αυτό σας το πείσμα. ….είναι κρίμα να παίζετε με τη σωτηρία σας, λέγοντας επίσημα και δημόσια ψέματα…. οποίος μοιράζει χρήματα του παγκαριού, είναι ιερόσυλος και κλέφτης … σας καλώ στο όνομα της Αγίας Τριάδος να μετανοήσετε για ότι λανθασμένο πράξατε σε βάρος του Ναού… και αλλά πολλά  που θυμίζουν Λεμονάδικα.

Πατέρα Νικόδημε, αφού για 2,234,341  χλ. δρχ έστειλες την Θεοδότη  να θρηνεί ισόβια, πόσα θέλεις να σε πληρώσω να με στείλεις με τα ουριά  του παραδείσου και εις πείσμα του πνευματικού μας ηγέτη, που αγανάκτησε  σφόδρα, αφουγκραζόμενος την αλήθεια!!!

Από τον καιρό που πάτησε το πόδι της η ιερή Συμ-αχία  (o παπά-Γρηγόρης του Καζαντζάκη)   η παπαδομάνα  Ερμιόνη έμεινε στέρφα  και τους εναπομείναντες ιερείς τους έστειλαν εκτός, και άλλους αναίσχυντα και πέρα κάθε λογικής τους έκαναν αργούς και εγκαθίδρυσαν οικογενειοκρατία και όχι μόνο, αλλά και ιερή Συμ-αχια  και εμείς συνεχίζουμε τον ύπνο του δικαίου !!!

Και όχι μόνο, αλλά κλαίμε και οδυρόμαστε μη και χάσουμε τη βασιλεία των ουρανών, που καθημερινώς  οι Αγαρηνοί εκπρόσωποι Του στην Ερμιόνη,  την εκθέτουν  σε πλειστηριασμό,   με αντάλλαγμα επίγεια αγαθά.

Σεβασμιότατε, νομίζω ότι και η ντροπή αν είχε αίμα θα κοκκίνιζε!!!