Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ο ΤΑΞΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Ηταν 1Η Ιουλίου 1989 στο λιμάνι της Ερμιόνης και συγκεκριμένα γύρω από ένα τραπεζάκι καφενείου, περί ώρα 11.οο πρωινή πίνουμε τον καφέ, εγώ ο Ησαΐας Αγγελής, ο Μιχαλάκης ο Σπετσιώτης και ο Γιώργος ο Μερτύρης,  όταν τους ρώτησα:
 
-Τι γίνεται με τον ναό των Ταξιάρχων του νεκροταφείου;
 
Ας σημειωθεί ότι από τους σεισμούς του 1981 απαγορευόταν  να λειτουργεί ο ναός λόγω ζημιών και το νεκροταφείο παρέμενε χωρίς να ανάβει ένα καντήλι  στο ναό και κανένας δεν διαμαρτυρόταν. Ο φερόμενος ως ιερέας Ιωάννης Αμπελας στην ενορία του οποίου ανήκε δεν ενδιαφερόταν μια και το παγκάρι ήταν άδειο.
-Μην ασχολείσαι, με την εκκλησία δεν βρίσκεις άκρη, μου απαντά ο Γιώργος.             
Σηκώθηκα λέγοντας εγώ σήμερα θα το λύσω το πρόβλημα.       
Πήγα στο Μοναστήρι, στο καθιστικό έπιναν καφέ οι αείμνηστοι, μακαριστός Ιερόθεος , Αντώνης Κατσογιώργης, Ευάγγελος Δημαράκης, Ιατρος Πατλακας, και ένας επίσκοπος από τη Γαλλία.                                                                                        
Όταν μπήκα στην πόρτα, ο σεβασμιότατος με κάλεσε να καθίσω και απευθυνόμενος στο Βασίλη το Νάκο του Δαμιανού του είπε: 
-Βασίλη κέρασε τον κ, Νοταρά. 
-Ευχαριστώ σεβασμιότατε, θα σας περιμένω στη βιβλιοθήκη, για ένα σοβαρό θέμα. Και αμέσως πέρασα στη βιβλιοθήκη όπου σε λίγο ήρθε και ο επίσκοπος Γαλλίας, ο οποίος ώρα σχεδόν παρακολουθούσε, χωρίς να καταλαβαίνει Ελληνικά. Ακολούθως ήρθε και ο μακαριστός Ιερώνυμος ο οποίος  με  ρώτησε:  
-Τι συμβαίνει κ, Νοταρά.
-Σεβασμιότατε, δεν αισθάνομαι υπερήφανος ούτε σαν Ερμιονίτης, ούτε και σαν χριστιανός, όταν ενταφιάζουμε τους συμπολίτες μας, σε ένα χωράφι χωρίς να μπορούμε να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη τους.
-Κύριε Νοταρά, έχω σοβαρό πρόβλημα, ο ναός είναι ιδιόκτητος και το νεκροταφείο είναι Κοινοτικό και πάρ’ oλες τις επιστολές μου στην κοινότητα απάντηση δεν έχω πάρει!!!
-Σεβασμιότατε, μπορώ να έχω τη συγκατάθεση σας να συναντήσω όλους τους ενδιαφερομένους σήμερα και αύριο να συναντηθούμε εδώ, να σας ανακοινώσω τα αποτελέσματα.
-Με τις ευλογίες μου κ, Νοταρά. Του φίλησα το χέρι και αναχώρησα. Συνάντησα τον κ, Γιώργο Καρκατσάνη τότε Πρόεδρο της Κοινότητος, το ίδιο βράδυ στου αείμνηστου Κώστα Πολίτη και του ανέφερα τα γεγονότα και άκουσα τον κ, Πρόεδρο να μου λέει:                                                                                                   
-Το θέμα αυτό με απασχολεί, αλλά όσες φορές έγραψα στον Δεσπότη απάντηση δεν πήρα. Εξάλλου σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τον κληρονόμο του ναού Γεώργιο Μειντάνη, που δεν συμφωνεί  να παραχωρήσει το Ι. Ναό, διότι δεν του συμπεριφέρεται σωστά ο παπά Γιάννης.
-Kύριε Πρόεδρε εσείς έχετε αντίρρηση εάν όλοι συμφωνήσουν: 
-Όχι μόνο αντίρρηση δεν έχω, αλλά και η κοινότητα θα αναλάβει να επιδιορθώσει τον Ι.Ναό.                                                                                                               
Στις  10.00 μμ κτυπούσα τη πόρτα του Γιώργου του Μειντάνη ,άνοιξε η γυναίκα του η οποία δεν με γνώριζε και μου είπε:                                                                                     
-Τι θέλετε; 
-Τον Γιώργο, της απάντηση.
-Ο Γιώργος κοιμάται μου απήντησε
-Παρακαλώ ξυπνήστε τον είναι ανάγκη να του μιλήσω, ονομάζομαι Γιώργος Νοταράς.
Με τον Γιώργο είμαστε φίλοι χρόνια, παίζαμε μπάλα στον <Ερμή>, σηκώθηκε καθίσαμε στο σαλόνι και εξήγησα τους λόγους της επίσκεψης.                                            
Ο Γιώργος με τη σειρά του μου εξήγησε τους λόγους της δυσαρέσκειας του, ότι ο Παπαγιαννης νόμιζε ότι τoν Ι. Ναό τον κληρονόμησε από τον παππού του!!! Αργότερα κατάλαβα με την υπόθεση του Αγίου Γεωργίου, και την υπεξαίρεση των χρημάτων, τις ιερές προθέσεις των Αμπελάδων, συνεπικουρούμενοι από τον μη εξαιρετέο Στενάκη που υποδύεται τον Αρχιερέα!!!   
-Γιώργο του είπα, αυτή η πατρίδα είναι δική μας και εδώ θα μείνουμε, αυτοί αν φυσήξει ο Πουνέντης, θα τους ρίξει στη Θάλασσα, γιατί δεν έχουν ρίζες!
Δώσαμε τα χέρια και την άλλη μέρα το πρωί στο Μοναστήρι πληροφόρησα τον Δεσπότη. Ο Πρόεδρος της κοινότητος κ, Γ. Καρακατσάνης αποκατέστησε της ζημίες και ο Ι. Ναός απεδόθη στους ζώντας και νεκρούς.
Kατά την επισκευή η αναμνηστική πλάκα της κτήτορος Κυριακούλας Παπαμιχαήλ, εις μνήμη του ανδρός της Μιχαήλ Παπαμιχαήλ, έσπασε και αντί να αντικατασταθεί, ο Αμπελάς που τον ανεχόμαστε σαν ιερέα, Αγιογράφησε την εξωτερική όψη του ναού!!! Που ακούστηκε η εξωτερικοί τοίχοι των Ι. Ναών  να Αγιογραφούνται. Για τους απατεώνες όλα είναι νόμιμα και ηθικά και για την ιερά… συμμαχία της Ερμιόνης και με τη βούλα του Εφραίμ, κατά κόσμο Στενάκη Ευάγγελου.

ΥΓ Εάν δεν επέμβει ο Εισαγγελέας (Να ξεβρωμίσει τον τόπο από την ιερά κόπρο της Ερμιόνης ) Θα καταφύγω στην ιερά σύνοδο!!!