Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Tρίζουν τα κόκαλα του Παπαρσένη

Στη κάτω πλατεία του Κρανιδίου, οι Κρανιδιώτες έχουν στήσει το άγαλμα του Παπαρσένη και όταν περνούν από μπροστά για να πάνε για δουλειά, τα στήθια τους φουσκώνουν από περηφάνια και ας τολμήσει βέβηλο χέρι να το μετακινήσει και να το κάνει μουσειακό έκθεμα, όπως συνέστησε ο κ. δήμαρχος , αντί της εντολής της αμέσου αποκατάστασης των σκαλοπατιών των Ταξιαρχών της Ερμιόνης. Να φαντάστηκε άραγε ο Παπαρσένης, όταν άρπαζε το καριοφίλι και φώναζε στους συντρόφους του εμπρός παλληκάρια για την πιστή την Αγία και για της πατρίδας την Ελευθερία, ότι θα ερχόταν μέρα που ανθέλληνες ιερείς, που πουλάνε τα άγια δισκοπότηρα που αυτοί γέμισαν με το αίμα τους, για ίδιον πλουτισμό και ότι θα τους αποκαθήλωναν από την εθνική συνείδηση μας και εμείς τα παιδιά τους να μη ντρεπόμαστε?
Σεβασμιότατε, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, το αντιμετωπίσατε με περισσή επιπολαιότητα - συγχωρήστε μου τον χαρακτηρισμό - γιατί για μας τους έλληνες, όταν δεν τιμάτε την ιστορία της πατρίδας μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, δεν τιμάτε την θρησκεία μας και ως εκ τούτου δεν έχετε θέση στο Ιερό του ναού, που εκτίσαμε εμείς και οι γονείς μας.
Σεβασμιότατε, ειλικρινά λυπάμαι για το ύφος του γραπτού μου, για αυτό παραθέτω την επιστολή μου στον προκάτοχο σας μακαριστό Ιερόθεο, προς σύγκριση.
-------------------------------------------
Ιανουάριος 2001
Σεβασμιότατε,
Ευκλεή, σας αποκάλεσε ο αρχιεπίσκοπος και ο ασκητικός σας βίος, η σοφία, το έργο και η τελευταία πράξη της παραιτήσεως σας, σάς καταξίωσαν ως γενναίο ηγέτη της εκκλησίας μας. Μόνο άνδρες με χριστιανικό ήθος και ευθύνη, θυσιάζουν την κοσμικότητα, την εφήμερον εξουσία, στην υπηρεσία των πιστών.
Σεβασμιότατε, θεωρώ μεγάλη μου τιμή να είμαι αποδέκτης δική σας επιστολής και λυπούμαι ειλικρινά που οι αιτιάσεις μου, επιβάρυναν την ψυχολογική σας διάθεση σε ώρες σωματικού πόνου. Σεβασμιότατε, οποίος δεν αγαπά και δεν σέβεται την πιστή του δεν την υπερασπίζεται με σθένος . Σεβασμιότατε, η πίστη μου στον τριαδικό θεό, είναι πνευματική και δεν προσωποποιείται σε πατερούληδες !!!
Σεβασμιότατε, πολλάκις η ειλικρινής φωνή διαμαρτυρίας , είναι προτιμότερη της ένοχης σιωπής, του φόβου και της αδιαφορίας < ουκ ήλθον βαλείν ειρήνη αλλά μάχαιραν> είπε ο κύριος ( Ματθαίος 10- 54). Σεβασμιότατε, έχω τοποθετηθεί επ΄ ορισμένων θεμάτων με σαφήνεια και μακράν πάσης συκοφαντίας, δεν χαίρω ταραχωδών καταστάσεων, αλλά στο όνομα της νέας γενιάς ανησυχώ, γιατί βλέπω ναούς χωρίς παπάδες, χωρίς ψάλτες, χωρίς εκκλησίασμα. Σεβασμιότατε, με τιμά ιδιαιτέρως η πρόσκληση σας, ενώπιων και των < αβασίμως αδικημένων ιερέων> και στο όνομα της αλήθειας, θα ζητήσω δημοσίως συγνώμη αν αδίκησα κάποιον. Αφήνω την επιλογή του τόπου και του χρόνου στη μακαριότητα σας. σεβασμιότατε, σας χρωστώ ευγνωμοσύνη, διότι με τη δική σας στήριξη ευτύχισα να πραγματοποιήσω ένα μικρό μου όνειρο. με την ελπίδα ότι και στο μέλλον δεν θα στερηθούμε των συμβουλών
Mε σεβασμό
Γ.Νοταράς
----------------------------------------------------
Δυστυχώς η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε γιατί η υγεία του επιδεινώθηκε και παραιτήθηκε. Σεβασμιότατε, την Ερμιόνη την κατάντησαν οι εκπρόσωποι σας χειρότερα από τα Σόδομα και τα Γόμορρα, εμείς σας τα προσφέραμε όλα, εκκλησίες, γηροκομεία, πνευματικά κέντρα, να αξιωθείτε της ιεράς αποστολής σας και εσείς τα χρησιμοποιήσατε για την προσωπική σας ευδαιμονία και την αμετροεπή μεγαλομανία σας, συμπεριφερόμενοι ως αδίστακτοι κατακτητές. Χρόνια σας κτυπούσα την καμπάνα ως άλλος Κουασιμόδος, ώσπου σας ανάγκασα να σκίσετε το προσωπείο και να αποκαλύψετε τα αισθήματα σας και τις μύχιες σκέψεις σας για το ανθρώπινο γένος.
Σεβασμιότατε οι τούρκοι έχουν και αυτοί προφήτες και γνώριζαν από παλιά, ότι θα χρειαστείτε δέντρα και σας χάρισαν το μετόχι, όχι για να το καλλιεργήσετε αλλά ενσυνείδητα να…. μονάσετε!!!
Σεβασμιότατε η αναλγησία των εκπροσώπων σας στην Ερμιόνη, δεν τους επιτρέπει να αντιληφτούν ότι ο κόσμος υποφέρει, ότι παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά και η ανεργία με όλα τα επακόλουθα καλπάζει και εσείς ξοδεύεται χρήματα για…. θεάρεστα έργα, που προβληματίζουν και τον πιο ευκολόπιστο, όταν αυτά πραγματοποιούνται το εορταστικό 15αυγουστο των νηστειών, των παρακλήσεων και της χαλάρωση των δημοσίων υπηρεσιών, του δήμου μη εξαιρουμένου. Σεβασμιότατε, Εάν δεν επισπεύσετε τις διαδικασίες για να αποκαλυφτεί η αλήθεια, τότε οι αρχιερείς των Ιουδαίων σταύρωσαν τον Ιησού άπαξ, ενώ εσείς με τα άνομα έργα σας καθημερινώς!!!
Σεβασμιότατε, όταν για την εκλογή σας επικαλείστε το πνεύμα το Άγιο, εγώ δεν μπορώ να είμαι επιεικείς, γιατί το πνεύμα το Άγιο κρίνει και μένα!!!