Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

         Αποσπάσματα επιστολής του  Αρχιμ. Νικοδήμου Αεράκη προς την Θεοδότη  Νίκα που αφιέρωσε τη ζωή της ως ιέρεια του ναού του Αγίου Αθανασίου.                                          

<<Μέχρι  ο  πανοσιολογιότατος  αποφασίσει  να  απάντηση στα  ερωτηματά  μας  δημοσιεύουμε  αποσπάσματα πατρικής  επιστολής προς  την  αειμνηστον  Θ.Ν.      

Για το θεμα της  επισκευής ή της κατασκευής νέου ναού (Αγ. Αθανασίου)τα πράγματα είναι απλά. Η ΚΑΤΩ  ΕΡΜΙΟΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑΟ ΠΟΥ  ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ  ΕΚΕΙ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ  ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΟΥΣ. Εάν  γίνει  μια τέλεια επισκευή θα έχουμε ένα όμορφο παρεκκλήσιο, που  ποτέ  όμως  δεν θα γίνει ενορία και  δεν θα κάλυψη τις ανάγκες της  Κάτω Ερμιόνης. Άλλωστε σήμερα  η κάτω Ερμιόνη για καθημερινές ανάγκες των πιστών μπορεί να εξυπηρετηθεί με τα παρεκκλήσια του Αγ. Ιωάννου, του Αγ. Νικόλαου, και  Αγ. Αικατερίνης. Έτσι με τη σημερινή σας τοποθέτηση σεις που ειλικρινά  αγαπάτε τον Άγιο Αθανάσιο ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΕΡΜΙΟΝΗ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΝΕΑ   ΕΝΟΡΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΑΟ. Γιατί αν  σήμερα δεν δέχεστε να αντικατασταθεί ο ναός που είναι στα χαλιά του πως θα δεχθείτε αύριο και αν βρεθούν μεγάλοι δωρητές να χαλαστεί ο ανακαινισμένος ναός? Κάποτε το ΠΕΙΣΜΑ κάποιων καταδίκασε την Ερμιόνη να έχει δύο μεγάλους ναούς τον ένα διπλά στον άλλο και  σήμερα το ανάλογο ΠΕΙΣΜΑ θέλει την πανέμορφη και ευλογημένη Ερμιόνη να στερηθεί για άλλα τόσα χρονιά τον ναό που της χρειάζεται και  της πρέπει για τις λατρευτικές της ανάγκες . Πιστεύω πως  αν  ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑΠΕΙΝΑ ΘΑ ΘΡΗΝΕΙΤΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ (Απολαύσετε Πατερική συμβουλή ψυχολογικού βιασμού) Ως προς τα έσοδα και τα έξοδα του ναού του                       Αγ. Αθανάσιου πρέπει να ξέρετε  πως μας είναι γνωστό ότι  ο Κων/νος  Τσεγκής σας παρέδωσε τετράδιο  με  εισπράξεις και έξοδα. ΚΑΙ  ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ-ΣΧΙΣΕΙ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΚΕΙ. Το τετράδιο  αυτό οφείλετε να το παραδώσετε, όπως και το προηγούμενο τραπεζικό βιβλιάριο. Ότι είναι  του ναού και κατακρατείτε αποτελεί ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ  ΔΙΩΚΕΤΑΙ.  Είναι λυπηρό να λέτε πως δεν υπάρχει κανένα αρχείο. Για μας το ταμειακό τετράδιο και το προηγούμενο βιβλιάριο είναι σημαντικά στοιχεία του αρχείου Αγ  Αθανασίου. Τώρα το  πόσo και ποία ήταν τα έξοδα του ναού εμείς δεν μπορούμε να τα  υπολογίσουμε. ΕΣΕΙΣ ΟΦΕΊΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ  ΚΑΤΑΚΡΙΘΕΊΤΕ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ μιας  και  κατά καιρούς αποκαλύψατε  τα πραγματικά έξοδα του Αγίου Αθανασίου. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΕΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΡΙΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ. Ο π. Ιωάννης  Αμπελάς δεν δέχθηκε αμοιβή και όμως γράφετε ότι και οι δύο ιερείς της Ερμιόνης εδέχοντο αμοιβή. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει έτσι αδιάντροπα  να συκοφαντείτε έναν ιερέα που έχει δώσει μια τέλεια μαρτυρία ΑΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΟΥ ΚΑΙ  ΕΥΒΛΑΒΟΥΣ  κληρικού στην Ερμιόνη.>