Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

SCRIPTA MANENT (ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ)


ΣΚΑΒΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΕΜΙΖΟΝΤΑΣ. ΤΟ  ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΒΑ ΦΟΥΡΜΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ. ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΣΤΑΙΡΑ

 Όταν έλαβα το βιβλίο του Γιώργου Μουσταϊρα έγραψα στη κατά τους σεβαστούς ιερείς μας Φυλλάδα, Εφημ. <Ερμιονίς>.                                                   -----------Χ-----------  

Όταν ο αρχαίος Πολιτισμός μεταλαμπαδεύεται στο σημερινό γίγνεσθαι, χωρίς αφορισμούς και μισαλλοδοξία, εστω και ως μυθιστορηματικό  ανάγνωσμα, η Ελληνική Πολιτιστική και η ιστορική Συνείδηση, αναδεικνύει τις ρίζες της και την συνέχεια της Ελληνικής φυλής, που την αμφισβητούν και καταριόνται όχι μόνο οι ανθέλληνες, αλλά δυστυχώς και ορισμένοι άφρονες νεοέλληνες!!!

Το συγγραφικό πόνημα του Γιώργου Μουσταϊρα, το πέρασμα του Αβα Φουρμόν από την Ερμιόνη, συμβάλει στην εγρήγορση της μνήμης μας, προς αποτροπή παρομοίων περιστατικών,  που αποσκοπούν στην λησμονιά και το ξερίζωμα της πνευματικής μας κληρονομίας και παραδόσεως.

Ο Αβα Φουρμόν λειτουργός του Ύψιστου, ζήλωσε την φιλαργυρία του Ιούδα και προτίμησε να υπηρετήσει την επίγεια εξουσία και τις αρχαιολογικές ανησυχίες προς πλουτισμό της γνώσης  (Έτσι αποκάλεσε με Γαλλική ευγένεια την αρχαιοκαπηλία) του Βασιλέως της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ και ανέλαβε την διάσωση τν Ελληνικών έργων τέχνης, στα μουσεία της … Γαλλίας !!!

Θύμα των ευεργετικών αυτών προθέσεων και η ιδιαιτέρα μας Πατρίδα Ερμιόνη . Όμως για την ιστορική αλήθεια, θα πρέπει να θυμηθούμε τον πρώτο διδάξαντα, ευσεβή αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο, ο οποίος  για να μας απαλλάξει από τις Παγανιστικές δοξασίες, διάλεξε την κατεδάφιση όσων θύμιζαν αρχαία ΕΛΛΑΔΑ ….

Ατυχώς, ακόμα και στον 21 αιώνα, το υπουργείο Πολιτισμού και η αρχαιολογική υπηρεσία, εμπιστεύονται περισσότερο την στοργική αγκαλιά της μητέρας γης, για την διάσωση και προστασία των αρχαιοτήτων, από την ανασκαφεί και παρουσίαση εμπράκτων αποδείξεων, της πνευματικής και καλλιτεχνικής ανάτασης του αρχαίου πολιτισμού  των προγόνων μας.

Μήπως μας φοβίζει η σύγκριση του χθες, με την εκτός ολίγων εξαιρέσεων πνευματική και καλλιτεχνική ένδεια του σήμερα;                                           Μήπως ο χωρίς μέτρο υλιστικός προσανατολισμός, και η έξαρση του Εγώ, που αρέσκεται στο αυτοχειροκρότημα, στέρησαν όχι μόνο τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας, αλλά και το σεβασμό προς ότι ανυψώνει την υπερηφάνεια αυτού του Λαού!!!   

Την απάντηση στον περιπατητή του ιστορικού Μπιστιού, τη δίνει ο ψίθυρος του πρωινού Μαϊστραλιού, στο πέρασμα από τις φυλλωσιές  των πεύκων, που δεν είναι θρόισμα των φύλων, αλλά το παράπονο των ψυχών των προγόνων μας, που δημιούργησαν και μας κληροδότησαν τον απαράμιλλο  Πολιτιστικό θησαυρό που εμείς απαξιώσαμε!!!                          Σε ευχαριστούμε Γιώργο Μουσταϊρα.

                -------------Χ-------------

Γεώργιος Νοταράς
ΥΓ. Όταν γράφτηκε αυτό το άρθρο πριν 17 χρόνια δεν γνώριζα περί εικαστικών τεχνών.