Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΚΥΠΕΛΟ ΤΟΥ ΑΡΓΩΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΚΑΙ Η ΕΥΧΉ ΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΛΗΓΑ

Το 1949 ο από τον Πόρο καταγόμενος Παπούλιας, εμποροράφτης στο επί της Τσαμαδού 12 ραφείο στο Πειραιά, αθλοθέτησε το κύπελλο του Αργοσαρωνικού στο οποίο έλαβαν μέρος οι ομάδες:                                        1) Σαρωνικός  Αιγίνης 2) Σφαιρία Πόρου 3) Παντριζινιακός Πόρου              4) Πανυδραϊκός  Ύδρας 4)Ερμής Ερμιόνη και 5)Μπουμπουλίνα Σπετσών. 

Οι αγώνες πραγματοποιούντο Κυριακή απόγευμα και ήταν το γεγονός της ημέρας, που με ανυπομονησία το περιμέναμε όλη την εβδομάδα, γιατί αυτήν την εποχή όχι μονό  τ/ω δεν είχαμε, άλλα σε όλη την Ερμιόνη, ένα μόνο ραδιόφωνο υπήρχε, στο καφενείο του Ανδρέα του Βογανάτση.  H επικοινωνία με το Κρανίδι γινόταν με το λεωφορείο <Ελενίτσα>, που έπαιρνε και τους μαθητές του γυμνασίου. Τα άλλα χωριά της Ερμιονίδος, τα επισκεπτόμαστε σπάνια και μόνο στα θρησκευτικά πανηγύρια. Απεναντίας με τα νησιά του Αργοσαρωνικού λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων, τα επισκεπτόμαστε συχνά και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να δημιουργήσουμε φιλίες με τους κατοίκους τους που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Το μεταφορικό μέσω που χρησιμοποιούσαμε  ήταν το καΐκι του Ανάργυρου Γεωρ. Μερτύρη, με μηχανικό τον Βασίλη Δημ. Νάκο.            Στον αγώνα μεταξύ Ερμής – Μπουμπουλίνας, στο Γήπεδο των Σπετσών την Αναργύριο σχολή, μεταξύ των θεατών ήταν και η θαυμάστρια της Μπουμπουλίνας αείμνηστη Μάγια Καληγά, η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον διεθνή παίκτη του Παναθηναϊκού Κώστα Λινοξυλάκη        

Hδη στο πρώτο ημίχρονο ο Ερμής προηγείτο με 3=0 και η Μάγια γνωστή για τα γαλλικά της, μας έβριζε γυρίζοντας γύρο γύρω το γήπεδο, στο 7-0 ακούστηκε να λέει <Μη σώσετε να γυρίσετε σπίτια σας>  Ο αγώνας τελείωσε το χώμα του γηπέδου με τον ιδρώτα είχε κολλήσει στο σώμα μας, δυστυχώς λουτρά δεν υπήρχαν, πλύναμε τα πρόσωπα μας με λίγο νερό, ντυθήκαμε μπήκαμε στο καΐκι παίκτες και φίλαθλοι και ξεκινήσαμε χαρούμενοι για την Ερμιόνη. Η θάλασσα ήταν ήρεμη, αλλά πριν φτάσουμε στο μπουγάζι σταμάτησε η μηχανή και τότε ο Βασίλης, βγήκε από το ταμπούκιο  και απευθυνόμενος στον καπεταν Ανάργυρο του είπε με το χαρακτηριστικό τόνο της φωνής του.                                                –Ανάργυρε, έσπασε το καπάκι της μηχανής.                                                       Και ο Ανάργυρος θυμωμένος του απάντησε.      
 -Τι είπες ρε μα...κα                                                                                           Οπότε ο Βασίλης, ήρεμος του άπαντα με μια αμίμητη ατάκα που έμεινε στη    ιστορία.                                                                                          -Ανάργυρε, βρωμάει το Μν στο Περαία.                                                           Η κατάρα της Μάγιας είχε πιάσει και το καΐκι έμεινε ακυβέρνητο όλη τη νύκτα, έως ότου το πρωί πέρασε το πλοίο της γραμμής <Καλαμάρα> μας είδε και όταν έφτασε στην Ερμιόνη μετέφερε τα νέα στον Γιώργο τον Γκάτσο, πράκτορα του πλοίου και έστειλαν την ανεμότρατα του φασιλή και μας ρυμούλκησε.Για την ιστορία το κύπελλο το κατέκτησε ο Σαρωνικός.

ΥΓ Ο Βασίλης ζει στο Παγκράτη.