Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

TO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (συνεχεια)


        
Το 1989 1η Ιουλίου ο μακαριστός Ιερόθεος, συγκατένευσε όπως ο από το 1981 εγκαταλειφθείς  ναός των ταξιαρχών του νεκροταφείου, λόγο ζημιών εκ του σεισμού επισκευαστή και επαναλειτουργήσει. Το νεκροταφείο είναι κοινοτικό,  δωρεά του σωματείου Υπαπαντή που έως τότε το χρησιμοποιούσε ως εκτροφείο  μεταξοσκωλήκων. Ο ναός των Ταξιαρχών οικοδομήθει από την αείμνηστο Κυριακή Παπαμιχήλ εις μνήμη Μιχαήλ Παπαμιχαήλ  (Γιαταγάνας)  και κληρονομήθη εις τον  αείμνηστο Γεώργιο Μεντάνη ο οποίος και την παρεχώρησε στην κοινότητα Ερμιόνης. Τότε ο κοινοτάρχης Γ. Καρακατσάνης ανέλαβε και αφού τον επισκεύασε την παρέδωσε εις λειτουργία και εις χρήση των πολιτών που επί Δέκα χρόνια κήδευαν τα προσφιλή τους πρόσωπα  στον Αγρόν του Κεραμέως  αφού ο Παπα-Γιάννης Αμπελας στην ενορία του οποίου ανήκε αδιαφορούσε, αφού το παγκάρι δεν λειτουργούσε.

Άμα τη επαναλειτουργία  του ναού, επί του παγκαριού τοποθέτησε μίξερ (οικιακή συσκευή) το οποίο προσφερόταν  εις λοταρία δια τις ανάγκες του ναού και για την εικονογράφηση του. Και αφού οι εσωτερικοί τοίχοι του ναού καλύφθηκαν,  ο άπληστος παπάς προκειμένου να ικανοποιήσει τίς φιλάργυρες ορέξεις του εικονογράφησε και τους εξωτερικούς τοίχους, παρουσιάζοντας τον ναό ως Καραγκιόζη  μπερντέ !!!

Ας  σημειωθεί ότι στη δεξιά εξωτερική πλευρά του τοίχου, πριν την κυρία είσοδο, υπήρχε αναμνηστική πλάκα, που αναφαίρετο στους κτήτορες, αλλά μπήκε στο ντουλάπι στην είσοδο αριστερά, προκειμένου  να αγιογραφηθεί ο τοίχος για να κορεστή  η απληστία του με λίγα χρήματα.

Άφρονα αυτή σου η πράξη, στέρησε τη νέα γενιά από το παράδειγμα της προσφοράς των ευσεβών ανθρώπων προς το Θεό.

Αγαπητοί αναγνώστες, έχω επισκεφθεί ορθόδοξους ναούς σε όλα τα μέρη της γης, Αμερική, Ευρώπη, Αφρική, Άπω Ανατολή, και αυτό που διαπίστωσα είναι ότι,  το Ισραήλ  είχε τον Ιούδα και η Ερμιόνη έχει τον Παπά-Γιάννη. 

Υ.Γ Δημήτριε Αμπελά ξέρεις ποιος έπεισε τον μακαριστό Ιερόθεο να επαναλειτουργήσει το ναό των Ταξιαρχών στο νεκροταφείο, ο Αλιβάνιστος, εσύ το μόνο που έμαθες είναι να παρακαλάς τους πιστούς ως επαίτης,<Ότι προαιρείστε> Γιατί το μήλο πέφτει κάτω απ΄ τη Μηλιά και ο πατέρας σου αυτό ήξερε να κάνει καλά, να ελέγχει τους πιστούς με την απειλή της αμαρτίας και να εφευρίσκει Μεσαιωνικούς τρόπους, άφεσης αυτής, για ίδιον πλουτισμό. Να σας χαίρετε ο Δέσποτας προς δόξα Θεού.