Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ



Το φετινό Πάσχα λόγο πανδημίας, θα εορταστή με τις εκκλησίες κλειστές και τις καθιερωμένες ακολουθίες, οι πιστοί θα τις παρακολουθήσουν από την Τηλεόραση, στα σπίτια τους. Είναι πρωτόγνωρο άλλα επιβεβλημένο δια  την υγεία των πιστών και του πλησίον μας.
Είναι ευκαιρία να βιώσουμε στη πράξη την πρώτη και μεγάλη αποστολική εντολή,  διαλογιζόμενοι:   < Αγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου. > Ματθαίος 22,37

Οι εβδομάδα των παθών, αρχίζει με την αγωνιώδη επίκληση του Ιησού, προς τον επουράνιο Πατέρα του λέγων: Πάτερ μου ει δυνατόν εστί παρελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο, πλην ουχ ως εγώ θέλω αλλ΄ως Συ. Ματθαιος κστ 39.

Ακολουθεί η σύλληψης και η δίκη παρωδία και καταδίκη του Ιησού υπό του ανεύθυνου Πιλάτου, κατόπιν πιέσεως των Αρχιερέων, ο οποίος και απενοχοποιήθει, <Λαβών ύδωρ απενίψατο τας χείρας απέναντι του όχλου λέγων < Αθώος ειμί από του αίματος του δίκαιου τούτου.> Ματθαίος 27 24-26  
Και ακολούθησε η Σταύρωση, οπού ο Ιησούς εν τη μεγαθυμία του συγχωρεί τους σταυρωτάς του λέγων : Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδαση τη ποιούσιν και αισθανόμενος το τέλος της γήινης αποστολής του, ανέκραξε, ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ και παρέδωσε το πνεύμα του. 
Έξη ώρες αργότερα,  προσήλθε στον Πιλάτο ο Ιωσήφ από Αριμαθαίας, αρχιερέας, μέλος του μεγάλου Εβραϊκού συμβουλίου των αρχιερέων ΣΕΝΧΡΕΝΤΙΝ  και εζήτησε το σώμα του Ιησού λέγοντος <Δος μοι τούτον τον ΞΕΝΟΝ ίνα κρύψω εν τάφω, ος ως ΞΕΝΟΣ ουκ έχει την κεφαλήν που κλίναι>  Βοηθός στην ταφή, ο αρχιερέας Νικόδημος από Αριμαθαίας, μέλος και αυτός του μεγάλου Εβραϊκού συμβουλίου ΣΕΝΧΡΕΝΤΙΝ .
Ακολουθεί το μοιρολόι της Παναγίας, που εκφράζει τραγικά τον μητρικό ανθρώπινο πόνο. <Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατον μου τέκνον, που έδυ σου το κάλος>
,Και ακολουθεί ως αναφέρουν οι γραφές και αποκάλυψε ο Κύριος, στην  τρίτη αναγγελία του Πάθους> Μαρκος Κεφ.10 -33,34 ότι ιδου αναβαίνομεν εις τα Ιεροσόλυμα και ο υίος του ανθρώπου, παραδοθήσεται τοις αρχιερεύσι και γραμματεύσι, κατακρίνουσιν αυτόν θανάτω και παραδόσουσιν αυτόν τοις ΄Εθνεσι και εμπαίξουσιν αὐτῷ καὶ μαστιγώσουσιν αὐτὸν καὶ ἐμπτύσουσιν αὐτῷ καὶ  ἀποκτενοῦσιν αὐτόν, καὶ τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ ἀναστήσεται.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

                                                     

Νοταράς Γεωργιος