Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗς ΕΡΜΙΟΝΗΣ



Διαβάζοντας το τελευταίο τεύχος του περιοδικού <Ερμιόνη άλλοτε και τώρα> και ιδιαιτέρως στην αναφορά των Ερμιονικών συλλόγων ή σωματείων, θα μπορούσα να συμπληρώσω ορισμένα γεγονότα, από αφηγήσεις του Θείου μου Ελευθερίου Σταματίου Μερτύρη, του οποίου την αξιοπιστία θεωρώ δεδομένη.
Το σωματείο που ήταν γνωστό ως Υπαπαντή στην Ερμιόνη, φρόντισε και χρηματοδότησε το καμπαναριό του Ι. Ναού της Παναγίας, στη βάση του οποίου υπήρχε μαρμάρινη αναμνηστική πλακά, που είχε προμηθεύσει ο αείμνηστος Λιάτζουρας, Ελληνοεβραίος, κάτοικος Ερμιόνης, παραγγελιοδόχος το επάγγελμα.
Το σωματείο αυτό είχε αγοράσει από τον Μιχάλη Οικονόμου (Μήτσαλη), το αγρόκτημα που σήμερα είναι το νεκροταφείο των Ταξιάρχων και το χρησιμοποίησε για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, φυτεύοντας μουριές. Όμως η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε και τελικώς το αγρόκτημα αυτό, το Σωματείο το δώρισε στην κοινότητα Ερμιόνης, που σήμερα χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο, η δε υψηλή κυριότητα ανήκει στην κοινότητα.
 Την εκκλησία των ταξιαρχών την έκτισε η αείμνηστη Κυριακή Μιχαήλ Παπαμιχαήλ, εις μνήμη του συζύγου της Μιχαήλ Παπαμιχαήλ και την κληροδότησε στον αείμνηστο Γεώργιο Μεϊντάνη, ο οποίος με τη σειρά του την προσέφερε τον Ιούλιο του 1989 στην Κοινότητα Ερμιόνης. Ο Ι. Ναός λόγο των σεισμών του 1981 και των ζημιών που υπέστη, παρέμενε κλειστός μέχρι και της 1ης Ιουλίου του 1989, που τελικώς αποφασίστηκε να επισκευαστή από την Κοινότητα, τη σύμφωνη γνώμη του Μακαριστού μητροπολίτου Ύδρας Ιεροθέου και του τότε προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γεωργίου Καρκατσάνη.
Κατά τις επισκευές η αναμνηστική  μαρμάρινη πλάκα που αναφαίρετο στους κτήτορας του Ι. Ν. κατεστράφη και η νέα αντί να τοποθετηθεί στη θέση της παλαιάς, ευρίσκεται στο ντουλάπι αριστερά στην κυρία είσοδο του Ναού και η θέση της στην εξωτερική δεξιά πλευρά, αγιογραφήθηκε.
Στερώντας έτσι τη νέα γενιά του παραδείγματος της προσφοράς, των ευσεβών ανθρώπων προς τον Θεό. 
 Άμα δε τη επαναλειτουργία του Ναού, επάνω στο παγκάρι τοποθετήθηκε Μίξερ (Οικιακό σκεύος) το οποίο θα έβγαινε στη λοταρία για τις ανάγκες του Ναού. Ίνα πληρωθεί το ρηθέν Ιω.2,16, μη ποιείτε τον οίκον του πατρός μου οίκον εμπορίου.
 Ως επιβράβευση όλων αυτών χαίρει σεβασμού μέχρι και χειροφιλήματος. Περίσσεψε η αξιοπρέπεια των Αρχόντων!!!

Νοταράς Γεώργιος

Υ.Γ. Προσεχώς ο σύλλογος των Ερμιονιτών του Πειραιώς, Άγιοι Ανάργυροι.