Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ


Ταξιδεύοντας με το flying Dolphin για τον Πειραιά είχα την ευκαιρία να διαβάσω το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρίας Hellenic Seaways και να διαπιστώσω ότι στο χάρτη του Αργοσαρωνικού σελίδα 54 το όνομα της Ερμιόνης αρχαίας η νέας δεν αναφέρεται!!!

Αναφέρεται όμως το νησί Αγκίστρι, ξυπνώντας μέσα μου δυσάρεστες αναμνήσεις, από τη θητεία μου στο πολεμικό Ναυτικό.

Το 1957 μάχιμος σημαιοφόρος στο Β.Ν και κυβερνήτης του  <Β.Π, ΑΝΤΑΙΟΣ> πήρα εντολή να ρυμουλκήσω τον γερανό Νο 1 στο Αγκίστρι και να φτιάξουμε ένα κυματοθραύστη στο Βόρειο άκρο  του νησιού, μεταφέροντας ογκώδη βράχια από τη Μονή της Αίγινας, για να αράζουν με ασφάλεια  η ψαρόβαρκες από τους βόρειους ανέμους.

Ξεκινήσαμε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ρυμουλκώντας τον πλωτό γερανό με πλήρωμα πέντε πολίτες, που θα χειρίζονταν το γερανό για να φορτώνουμε τα βράχια και εν συνεχεία να τα πηγαίνουμε στο Αγκίστρι για να φτιάξουμε τον κυματοθραύστη.

Φτάσαμε στη μονή και την άλλη μέρα, πριν βγει ο ήλιος άρχισε η φόρτωση και λίγο μετά το μεσημέρι καταπλεύσαμε στο Αγκίστρι και άρχισε η τοποθέτηση.                                                                                        Στην υποδοχή παρουσιάστηκε ο Κοινοτάρχης και ο Παπάς του χωριού για να μας υποδείξουν τη θέση που ήθελαν τον κυματοθραύστη.

Την άλλη μέρα τα ξημερώματα προτού αρχίσει η ζέστη, πήγαμε στη Μονή, φορτώσαμε και το μεσημέρι είχαμε επιστρέψει και ξεφορτώσαμε.                                                                                                                                                Το βραδάκι αφού αφήσαμε στο πλοίο και στο γερανό το αναλογούν πλήρωμα για ασφάλεια, θελήσαμε να κάνουμε μια βόλτα στο χωριό. Ένας στενός χωματόδρομος οδηγούσε στο χωριό και αριστερά και δεξιά αμπέλια και συκιές, μόλις μπήκαμε στο χωριό και γίναμε αντιληπτή από τους κατοίκους ακούσαμε να κλίνουν τα παράθυρα με θόρυβο λες και περνούσε κηδεία. Στο δρόμο δεν υπήρχε άνθρωπος και όσο βράδιαζε και φως δεν υπήρχε, είπα στα παιδιά να γυρίσουμε στο πλοίο. Στην επιστροφή οι ναύτες μου ζήτησαν να τους επιτρέψω να κόψουν λίγα σταφύλια και σύκα, και εγώ τους είπα να κόψουν μόνο για να φάνε.

Το πρωί φύγαμε για τη Μονή για να φορτώσουμε βράχια, όταν επιστρέψαμε ο Κοινοτάρχης και ο Παπάς, μας περίμεναν  κυριολεκτικά αναστατωμένοι και μου παραπονέθηκαν ότι οι ναύτες έκαναν ζημιές στα αμπέλια και στις συκές.

Κύριοι καταλαβαίνω τη θέση σας τους είπα, αλλά για μένα είναι δύσκολο να σας αποδείξω το μέγεθος των ζημιών, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν θα επαναληφθεί, με μια διαφορά, ότι αύριο όταν γυρίσουμε από τη Μονή και μέχρι να τελειώσουμε το έργο, εσύ Παπά μου να κρατάς ένα γαλόνι κρασί και εσύ κ, πρόεδρε ένα καλάθι με σταφύλια  και ένα με σύκα. Ούτω και εγένετo !!!   

 Το 2012 επισκέφτηκα το Αγκίστρι, ο κυματοθραύστης είχε στρωθεί με τσιμέντο τα αμπέλια και οι συκές έγιναν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι κάτοικοι αντιλαμβανόμενοι τις εξελίξεις είχαν μεταμορφώσει το νησί τους σε τουριστικό θέρετρο των Αθηνών!!!  

2016 και η Ερμιόνη γκρεμίζει τα Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της, αγνοεί τους Ήρωες της και διατηρεί τη Γλίστρα της…. . επομένως έχουν  δίκιο να μας διαγράφουν και από το…Χάρτη