Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ


Αγαπητέ Μάκη,


Ελπίζω οτι ακόμα δεν είμαι ένας εκκεντρικός  γέρος, με έμμονες ιδέες  και ανικανοποίητα αιτήματα, ούτε ότι είμαι ένας αλαζόνας, που ανοήτως επιφορτίζομαι την ανάγκη της αποδόσεως τιμών  στους πεσόντες αδελφούς μας, αν δεν ήταν ένας θεσμός που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα. ότι οι Έλληνες διέκοψαν τον πόλεμο στην Τροία, για να αποδώσουν τιμές  και να θάψουν τους νεκρούς του πολέμου.

Του Περικλή ο επιτάφιος, που αναφέρεται στους νεκρούς του πελοποννησιακού  πολέμου, θεωρείται ως ένας από τους λαμπρότερους επικήδειους  που εκφωνήθηκαν  ποτέ παγκοσμίως   και στο βιβλίο  THE WORLDS  GREAT  SPEECHES  καταλαμβάνει την πρώτη Θέση ανάμεσα σε 278 ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο!!!

Στον  επιτάφιο που εκφώνησε ο Δημοσθένης αναφερόμενος στους νεκρούς  Αθηναίους και Θηβαίους, της μάχης της Χαιρώνειας  το 388 πχ, επίσης αποδίδει τιμάς και επαίνους, και την υποχρέωση της πατρίδας να ενταφιάζονται δημοσία δαπάνη!!!

Όταν οι προγονοί μας άφησαν αυτές τiς παρακαταθήκες, οι άλλοι λαοί τότε και σήμερα   έμεναν και μένουν έκθαμβοι στην μεγαλειώδη ανάταση του Ελληνικού πνεύματος.    

Σήμερα, 2.600 χρόνια μετά, σε μας τους Ερμιονίτες,  μας διαφεύγει  ο αγωνιώδεις προβληματισμός  του Σωκράτη, πως θα απολογηθούμε στους προγόνους μας για τους θεσμούς που δεν σεβαστήκαμε.