Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΤΣΕΓΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

O EYΠΑΤΡΙΔΗΣ

Εκ καταγωγής Αρκάς, μετοίκισε στην Πόλη μας επιζητώντας μίαν καλλίτερη οικονομική επιβίωση. Ο Κώστας ευγενής με ιδιαίτερα πολιτιστικές και Θρησκευτικές αρχές, αφομοιώθηκε στην κοινωνία μας, δημιουργώντας μετά της Ερμιονίτισας Μαρίας Α. Πασχάλη, μια αξιοσέβαστη οικογένεια με παιδια και εγγόνια.

Ο Κώστας εκτός της ενασχόλησης με το Παντοπωλείο του, ανέπτυξε και κοινωνική δράση, υπήρξε αφανής υποστηρικτής του έργου της συζύγου του, ως προέδρου του φιλανθρωπικού σωματίου <<Αγιος Ιωαννης ο ελεήμων>>, μέλος του εμποροεπαγγελματικου σωματίου Ερμιόνης και επί σειρά ετών ταμίας και επίτροπος του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, στη κάτω Ερμιόνη.

 Στην Θέση αυτή ο αείμνηστος Κώστας διακρίθηκε δια την επιμελή διαχείριση των οικονομικών του Ναού και μαζί με την Ιέρεια του Ναού αείμνηστη Θεοδότη Νίκα και τον αείμνηστο επίτροπο Κοσμά Μόρογλο, επιμελήθηκαν την Ευπρέπεια του οίκου Του Θεού.

Ο Κώστας ως Ταμίας του Ναού υπήρξε επιμελής και έντιμος στα καθήκοντά του, αναφέροντας σε ένα σχολικό τετράδιο, ανελλιπώς όλα τα έσοδα και έξοδα του ναού με μαθηματική ακρίβεια. Για αυτή του την αξιοζήλευτο εντιμότητα όχι μόνο δεν βραβεύτηκε αλλά απειλήθηκε με αυστηρή επιστολή από τον μακαριστό Ύδρας Ιερόθεο ότι θα ακολουθήσουν ένδικα μέσα διότι εκτός του ποσού των 2.320.000 εκ.δρχ, που ήσαν κατατεθειμένα στην Εθνική τράπεζα, θα έπρεπε να παραδώσει άλλα 4.000.000 εκ.δρχ που φέρεται ότι είχε καταβάλει η οικογένεια Απόστολου Κατσογιώργη, για να αναβαθμιστεί ο ναός σε τρισυπόστατο, με την προσθήκη του Αγίου Αντωνίου.

Για τον ίδιο λόγο κατηγορήθηκε και ή από  νεανικής ηλικίας ανελλιπώς φροντίζουσα τον Ιερό Ναό Θεοδότη Νίκα, η οποία έγινε αποδέκτης ιεροεξεταστικής επιστολής, από τον αιρετικό Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Αεράκη, η οποία εάν είχε αξιολογηθεί από το συνοδικό δικαστήριο, θα έπρεπε η ορθόδοξος Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία, να τον είχε αποσχηματίσει με τη κατηγορία της δολοφονίας χριστιανικής συνείδησης, αφού ουδέποτε η Κυρία Νίκα, ανέκυψε εκ της βαθειάς ψυχολογικής κατάπτωσης, στην οποία περιήλθε μέχρι θανάτου.       

Η αναφορά αυτών των γεγονότων, αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε ότι η κοινωνία μας, δεν πρέπει να δέχεται αγογγύστως τέτοιες συμπεριφορές, έστω και αν προέρχονται από εκπροσώπους της εκκλησίας, των οποίων η αποστολή είναι η Ανάργυρος πρoσφορά και η αποδοχή της μετάνοιας και της συγχώρησης.          

Νοταράς Γεώργιος
.ΥΓ. Η αναφερόμενες επιστολές βρίσκονται στην κατοχή μου.