Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΛΟΪΖΙΔΗΣ


Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κώμα του Γιαλού στην Κύπρο, σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πανδρεύτηκε τη Σταματίτσα Νοταρά από την Ερμιόνη Αργολίδας και απέκτησαν τρία παιδιά.

Δίδαξε επί 35 συνεχή χρόνια στα λύκεια της Κύπρου, εκ των οποίων 2 χρόνια στο Λύκειο του Αγίου Ιωάννου του Ρέντη στον Πειραιά, κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Ο δάσκαλος, όπως συνήθιζαν να τoν αποκαλούν όλοι οι νέοι που απεφοίτησαν υπό την καθοδήγηση του, θα τον θυμούνται δια τον ορθόν λόγο, την  δίκαιη συμπεριφορά προς όλους τους μαθητές του και την αυστηρά κρίσιν, των πράξεων των χωρίς διακρίσεις. 

Ο δάσκαλος υπήρξε αυστηρός κριτής της προσωπικής του συμπεριφοράς, δια να μην προκαλεί τον σαρκασμό των μαθητών του ακούγοντας, το <δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις.>

Δάσκαλε, με αυτούς που συμπορευόσουν στους δρόμους της Λάρνακας, τους τιμούσε η παρουσία σου, αφού κανένας και για κανένα λόγο, δεν σου στερούσε την καλημέρα του.  

Δάσκαλε, ακόμα και το θάνατο αντιμετώπισες με στωϊκότητα, αφού σε διέκρινε, η αρχαιοελληνική παιδεία  καi η βαθειά Ελληνοχριστιανική σου Πίστη.

Δάσκαλε, αιτούμεθα  καλήν απολογίαν επί του φοβερού βήματος του Χριστού.